středa 8. května 2019

Proč být veganem? A proč jsem se veganem stala já?

Zdravím tě, milý čtenáři. Především tento článek neber jako nějaký nástroj k přesvědčování k tomu, aby ses taky stal veganem a nemysli si, že se nad nevegany nějak povyšuji. Také nikoho nekamenuji za to, že velkochovy sice nepodporuje a používá cruelty free kosmetiku a prostředky do domácnosti, ale přesto si dá vajíčka od babičky slepic nebo mléko od sousedovic krávy či kozy, jezdí na koni, používá staré kožené boty či má doma nějakou starou kožešinu atp. To v žádném případě, jelikož jsem do svých 24 let jedla maso.
Ještě nad veganstvím váháš? Tak už toho nech a pojď se podívat na to, proč si jej vybrat za tvůj životní styl! A JO! JE TO SNADNÉ! 🙂
Proč být vegan? Důvodů je hned několik a já ti představím ty 4 nejhlavnější.

Zvířata
Jedním z důvodů, a myslím si, že je to ten nejznámější, proč  být vegan,  je určitě  etika. A hned ti řeknu, proč.
Zhruba 60 miliard suchozemských živočichů a více než bilion mořských živočichů bývá každoročně zabíjeno jen kvůli potravinám, a to jen kvůli uspokojení lidských chuťových buněk. A zdaleka se nejedná jen o jatka. Ve více než 95 % je zabití zvířete předčasné.
Špatné zacházení se zvířaty v zajetí
V každém prostředí, bez ohledu na to, jak vysoké standardy v těchto podmínkách jsou, bude zvíře trpět.
Existuje 5 svobod, jež se často používají k měření životních podmínek. Potíž je v tom, že jich nikdy nelze dosáhnout úplně. Patří k nim svoboda z hladu žízně a podvýživy; od bolesti, zranění a nemoci; před obtěžováním; odstrachu a úzkosti; vyjádřit přirozené chování. Individuální péče o zvíře není nikdy optimální, a to v každém systému chovu.
Krávy žijí více než 20 let. Zatímco na mléčných farmách jsou většinou zabíjené mezi 3-4 lety svého věku, kdy jejich produkce mléka již není považována za „ziskovou“. Krávy chované pro „hovězí“ maso jsou zabíjeni mnohem dříve, konkrétně v průměru roku a půl.
Kuřata (brojleři) jsou jen 6 týdnů a „pěstována“ příliš rychle k udržení své vlastní váhy a srdce, jedná se o tzv. rychlovýkrm. Přitom by mohly žít kolem 10 let.
Prasata jsou porážena, když dosáhnou určité požadované hmotnosti. Obvykle jsou zabíjena mezi 4-6 měsíci svého věku. Obvykle se dožívají i 15 let.
Ovce žijí většinou taktéž 15 let. Zabíjeny jsou mezi 3-10 měsíců věku.
Být vegan znamená chránit zvířata, která jsou používaná a zabíjena pro lidské účely. Kromě velkochovů sem patří například kožešinové farmy, zoologické zahrady, cirkusy atp.

Zdraví
Hodně studií a výzkumů nám potvrzuje, že právě veganská strava působí velmi pozitivně na naše zdraví. Zlepšení mnoha jedinců, kteří přešli na vegetariánskou a pak i veganskou stravu, dokazuje, že s přechodem na veganskou stravu nemůžeš šlápnout vedle. Tvému zdraví to prospěje. Budeš konzumovat o hodně pestřejší, zdravější a výživnější stravu.
Mnoho mezinárodních organizací zkoumající nutriční hodnoty, které naše tělo potřebuje, uvádí, že veganská strava má prokazatelný pozitivní vliv na celkovou fyzickou kondici a také získanou energii.
Je obecně známo, že spousta lidí se obrací právě na veganskou stravu kvůli zdravotním výhodám, které tato rostlinná strava obnáší. A to právě kvůli vyšší energii a mladším vzhledu pleti. Důkazem jsou sportovci, kteří se dlouhodobě vegansky stravují. Patří mezi ně například Jan Homolka, Amanda Reister, Linda Maruščáková, Mike Tyson, Darja, Carl Lewis nebo Frank Medrano.
Dobře sestavená strava rostlinného původu je bohatá na mnoho živin. Bílkoviny, železo, vápník a plno dalších nezbytných vitamínů a minerálů. Potraviny na rostlinné bázi těchto živin mají nízký obsah nasycených tuků a vysoký obsah vlákniny, včetně antioxidantů.
Můžeme říci, že tato strava velmi zmírňuje největší zdravotní problémy tohoto moderního světa, a to konkrétně obezitu, různé srdeční choroby, snížené riziko vzniku cukrovky a rakoviny. Veganská strava má kupříkladu tendenci mít ve svém stravování vyšší obsah vlákniny, což prokazatelně snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Vegani mají také tendenci jíst sedm nebo více kusů ovoce či zeleniny denně. To znamená, že je o 33 % snížené riziko předčasného úmrtí ve srovnání s lidmi, kteří jedí méně než jeden kus denně.
S ohledem na širokou škálu chutných a jednoduchých veganských pokrmů, které jsou obvykle překypující samým ovocem a zeleninou, není tedy vůbec překvapující, že vegani sklízí tento zdravotní přínos.
Veganská strava obsahuje potraviny s nízkými kaloriemi, ve srovnání s jinými dietními skupinami. Díky těmto faktům, je zřejmé a opět prokázané, že počet nemocí související s naší tělesnou hmotností je méně. Patří sem právě cukrovka, různá srdeční onemocnění nebo například nižší sazba cholesterolu v krvi.
Vegani mají také snížené riziko rakoviny prostaty!
A to není zdaleka vše. Studie provedená odborníky na prestižní Oxfordské univerzitě – kteří se zabývají a specializují na průřezový výzkum globálních výzev – bylo jimi zjištěno, že do roku 2050 by při případném přijetí rostlinné stravy zabránilo 8,1 milionu předčasných úmrtí ročně. Ptáš se, jak? V důsledku snížení konzumace červeného masa, které Světová zdravotnická organizace klasifikovala jako karcinogenní z důvodu rizika kolorektálního karcinomu.
Spousta veganů taktéž ihned pozoruje zvýšenou energii, jasnější pleť, snížení alergických příznaků, silnější vlasy a nehty a úlevu od bolesti, například migrény a PMS. A to nemluvím o pocitu pohody v důsledku změny vašeho životního stylu.

Životní prostředí
Jistě už víš, že recyklací odpadů případně omezením dopravních prostředků jistým způsobem pomáháme k ekologičtějšímu životu. Jedním z dalších faktorů je snížení uhlíkové stopy, u níž je jednou z příčin kravské nadýmání.
Proč je maso a mléčné výrobky tak špatné pro životní prostředí?
Hlavní důvod je ten, že drtivá množství krmných obilovin, které jsou nezbytné pro produkci masa, má za následek výrazné odlesňování a tím ztrátu přirozeného životního prostředí. S tím je spojené i vymírání živočišných druhů. Opět tedy vidíš jasný důvod toho, proč být vegan. Jen v Brazílii, což je země s 5,6 miliony akrů půdy, je primárně využívána pro pěstování sójových bobů pro zvířata v Evropě.
Pokud zapátráme hlouběji do čísel, tak zjistíme, že světová populace se od roku 1960 zdvojnásobilaSvětová produkce masa se zčtyřnásobila, což je enormní nárůst. Například světová produkce kuřat se od té doby zvýšila téměř 13 krát. Co nás může znepokojovat, je fakt, že tyto drastické počty neustále rostou. Každým dnem.
Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství předpovídá, že do roku 2050 světová produkce masa se téměř zdvojnásobí. Tento trend přispívá nadále ke globálnímu oteplování, degradaci půdy, nedostatku vody a vymírání všech druhů zvířat.
Jistě jsi už také slyšel/a o tom, že z ekologického hlediska je lepší kromě nepoužívání plastů či jejich recyklace také jezdit MHD nebo omezit zbytečné čerpání vody. Pokud se ale o ekologii budeš zajímat do větší hloubky, zjistíš, nejdůležitější faktor, kterým bychom se měli zabývat, je to, co jíme, potažmo co si kupujeme a co tím podporujeme.

Lidé
Jídlo a půda se stává velkým problémem. Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství odhaduje, že jeden z devíti lidí je chronicky podvyživený. Očekává se, že nárůst populace dosáhne na 9-11 miliard již v roce 2050. Proto stojíme před nejnaléhavější otázkou. Země má omezený prostor pro zemědělskou půdu, je důležité se tedy zamyslet, jak nasytit celý svět.
Jak může veganství pomoci?
Studie naznačují, že veganství ve smyslu o péči o naši planetu, je také udržitelný způsob stravování běžné rodiny. Strava na rostlinné bázi totiž vyžaduje pouze jednu třetinu pozemků potřebných k uživení oproti masné a mléčné výrobě. To je jeden z dalších důvodů, proč být vegan.
Světová populace nadále roste a životaschopné zemědělské půdy ubývá. Máme-li se tedy vyhnout budoucím globálním nedostatkům potravy, musíme hledat udržitelné způsoby využití našich základů přírodního bohatství.

To by tedy byly 4 hlavní důvody, proč by ses ty měl/a stát veganem/vegankou. A proč jsem se na veganství dala já? Především to bylo z etických důvodů, ale časem jsem se stala spíš tím veganem, který je zaměřený více na tu ekologii. A co mi to přineslo? Cítím se lépe jak po fyzické, tak i psychické stránce. Zmizel mi pocit nafouklého břicha po téměř každém jídle a lépe znám své tělo. Po psychické stránce jsem vyrovnanější a mám pevnější vůli. A jsem neskutečně ráda za to, že kvůli mně a mým potřebám nemuselo, nemusí a nebude muset trpět žádné zvíře a ještě tím ušetřím přírodu. ❤️
Tento článek jsem si vypůjčila z webu SvobodaVsem.cz, jelikož si přesně nepamatuji fakta, která jsem ti tady chtěla sdělit. Celý článek i s videi a obrázky týkající se veganství najdeš tady.



Žádné komentáře:

Okomentovat

I jako vegan můžeš baštit tradiční jídla české kuchyně! Aneb Veganská kyselica

Milí čtenáři a hlavně vegani začátečníci. Přemýšleli jste někdy nad tím, zdali vůbec můžete "zveganizovat" zástupce tradiční česk...