neděle 12. května 2019

Mí dva noví pomocníci (kosmetika a domácnost)

Zdravím vás, milí čtenáři. Tuhle jsem do práce potřebovala nějaký krém na ruce, jelikož pracuji ve fabrice s materiálem, který vysušuje ruce. Ano, vím, že pro suchou pleť obecně stačí dodržovat pitný režim a vypít denně kolem 2 l čisté vody. To já dodržuji a stejně to kvůli mé práci až tak nefunguje. V mém oblíbeném Biomarketu U Zeleného stromu jsem před časem natrefila na značku Urtekram, a tak jsem se tam vydala, tentokrát omrknout balzámy na ruce. Vyhrál to tenhle zelený Hand Cream, který kromě výtažků z aloe vera obsahuje olej z mandlí, jojoby, pomeřanče a přesličky a bambucké máslo. Stál kolem 140 Kč. A voní NÁÁÁÁDHERNĚ! ❤️ Funguje taktéž skvěle a je takový hutnější, takže si myslím, že v zimě bude fajn i do mrazů a na hory.

Dalším produktem, který jsem si v tom obchodě koupila, je jedlá soda od Yellow & Blue. Já vím, že Yellow & Blue zrovna HCS nemá, nicméně zrovna jedlou sodu si myslím, že není nutné řešit. Pokud ano, prosím, řekněte mi, proč.
Jelikož jsem už předtím zkoušela prát v mýdlových ořeších, o kterých jsem se dozvěděla, že k nám putují přes půl světa, soda byla jasnou volbou. Jedlá není sice tak účinná jako prací, nicméně v tom obchodě měli jen tuhle (potřebovala jsem větší balení). Vyzkoušela jsem ji tedy a musím říct, že spolu s octem vypere i montérky z práce, takže u ní určitě zůstanu. Nicméně u Y&B asi už ne, protože máme ve Zlíně Bezobaláč a já se tam chystám. Jestli budou mít sodu, určitě ji koupím. :-)
Jak s ní tedy peru? Je to velice jednoduché. Do přihrádky na prášek dám na plnou pračku 3 polévkové lžíce jedlé sody. Do bubnu potom tak půl hrnku až hrnek běžného kvasného octa pro stálost barvy. Nebojte se, prádlo po vyprání opravdu octem není cítit. Ono vlastně není cítit ničím, ale pokud chcete mít prádlo voňavé, můžete do lázně přidat jakoukoliv rostlinnou silici. A nejlepší je prádlo usušit na sluníčku, potom krásně voní čistotou a je svěží. A já osobně miluji, když zmokne a následně znovu uschne, to potom krásně voní deštěm. ❤️


Další tipy k použití jedlé sody
  • Praní: přidejte půl hrnku sody do prací lázně. Mírná zásaditost pracího roztoku přispěje k lepším rozpouštění nečistot, soda také odstraňuje pachy. Velmi vhodné pro praní a namáčení textilních plen. Prevence zatuchlé pračky: do prázdné pračky nasypte trochu sody. Pokud možno, nechávejte pračku otevřenou. 
  • Čistění vany, sprchy,plastových, kovových či keramických povrchů: smíchejte sodu s malým množstvím vody či octa (silnější). Vzniklou pastu naneste na houbičku a použijte k čištění. Nepoužívejte na hliníkové povrchy. Silného pachu z plastových dóz například na potraviny se zbavíte namočením dózy do lázně ze 4 lžic sody na litr teplé vody. 
  • Odstranění pachů z koberce a čalouněného nábytku: poprašte suchý povrch sodou, vyčkejte cca 15 minut a vysajte. Lze použít i na zvířecí pelíšky a zvířecí a dětské textilní hračky - funguje taktéž jako čistidlo (sodu pak stačí z předmětu vytřepat). 
  • Čistění omyvatelných zvířecích a dětských hraček: rozmíchejte 4 lžíce sody v litru vody a omyvatelné předměty a hračky omyjte. 
  • Čistění lahví a termosek: naplňte lahev či termosku teplou vodou a přidejte lžičku sody. Protřepte a vymyjte obvyklým způsobem. Pro důkladnou očistu namočte lahve či termosky v roztoku přes noc.
  • Odstranění pachů z myčky na nádobí: nasypte sodu na dno myčky jako pohlcovač pachů. Při mycím cyklu poslouží ke zvýšení zásaditosti mycí lázně a tím zvýší účinnost mytí. 
  • Odstranění pachů a usazenin z odpadů: nasypte několik lžic sody do dřezu a zalijte hrnkem teplého octa. 
  • Čistění a odstranění pachů z krájecího prkénka: namočené prkénko posypte sodou a vydrhněte. Na silný pach použijte pastu ze sody smíchané s trochou octa. 
  • Popelnice: vrstvy odpadu prosypte sodou, zabráníte tak akumulaci a šíření pachů. 
  • Čistění a odstranění pachů z kávovaru: rozpusťte 4 lžíce sody v litru teplé vody, nalijte do zásobníku na vodu, kávovar zapněte a nechte roztok protéct. 
  • Čistění připáleného nádobí: na dno nalijte vodu, zasypte několika lžícemi sody a nechte chvíli vařit. Pokud je připálená vrstva silná, zasypte sodou a nalijte pár lžic horké vody, aby se vytvořila pasta. Nechejte působit přes noc a pak vydrhněte. nepoužívejte na teflonové pánve! 
  • Olejové skvrny v garáži: posypte sodou, vydrhněte a zameťte. 
  • Mytí silně znečištěných rukou: smíchejte 3 díly sody a 1 díl vody a použijte k vyčištění a odstranění pachů. 
  • Hašení malých domácích požárů: při zahřátí soda vylučuje kysličník uhličitý, který zamezuje přísun kyslíku. Soda je vhodná k hašení plamene na smažící pánvi nebo grilu. 
  • Osvěžovač vzduchu: nasypte sodu do misky, zakapejte oblíbenou silicí a promíchejte. 
  • Čistění a odstranění pachů z popelníků: naneste sodu na vlhký hadřík a popelník vytřete. Na dno popelníku nasypte vrstvičku sody - pohltí pachy a pomáhá uhasit cigaretový popel.
Zdroj: letáček přiložený k balení jedlé sody od Yellow & Blue (nemám scanner, takže jsem to musela udělat takto - letáček online asi není).
Další mé tipy na kosmetiku a prostředky do domácnosti najdete zde. ☺️
Tak doufám, že jsem vám poradila! ☺️

Žádné komentáře:

Okomentovat

I jako vegan můžeš baštit tradiční jídla české kuchyně! Aneb Veganská kyselica

Milí čtenáři a hlavně vegani začátečníci. Přemýšleli jste někdy nad tím, zdali vůbec můžete "zveganizovat" zástupce tradiční česk...